The Infamous Bob Graham Round, 42 Fells, 66 Miles, 26,900ft in 24 Hours - With Richard Anderson

De beruchte Bob Graham Ronde, 42 Fells, 66 Miles, 26.900ft in 24 uur - Met Richard Anderson

Bob Graham-ronde gevoed door Kendal Mint Co

Ja, je leest het goed. Er lijkt landelijk weinig bekend te zijn over deze epische Lake District-uitdaging die alleen door de sterksten wordt aangepakt, maar als je deze voltooit, krijg je de kans om je naam in de geschiedenis te laten schrijven, tussen de kleine lijst van legendarische ultra-afstandslopers die heb het voor je voltooid. Hier is het verslag van Richard Anderson van Team KMC over de uitdaging en zijn eigen ervaring om deze midden in de winter te voltooien in een tijd van 19 uur en 55 minuten.

De Bob Graham Round is een hardloopwedstrijd in het Lake District. Het is vernoemd naar Bob Graham, een eigenaar van een Keswick-pension, die in juni 1932 het Lakeland Fell-record brak door binnen een periode van 24 uur 42 heuvels te doorkruisen. De Ronde is 106 kilometer lang, met 26.900 voet stijging en doorkruist 42 hoogvlakten. Het begint en eindigt bij Keswick Moot Hall.

Zoals zoveel andere dingen is ook mijn sportjaar 2020 niet verlopen zoals gepland. Ik hoopte dat het een terugkeer naar de triatlon en een ironman van minder dan 9 uur met zich mee zou brengen. Toevallig ben ik veranderd in een ultra-afstands-fall-runner en ben ik achter een aantal van de beroemde Lakeland-rondes aangegaan.

Nadat ik de snelst bekende tijd had neergezet voor de Frog Graham Round in september, had ik honger naar mijn volgende grote uitdaging. De voor de hand liggende volgende stap was de Bob Graham Round. Oktober en november waren voor mij drukke maanden op het werk. Hoewel ik hard kon trainen, had ik pas half tot eind december het gevoel dat ik een ronde kon rijden. Dus mijn eerste poging tot de 'Bob' zou midden in de winter zijn.

Ik heb in oktober en november hard getraind, waarbij ik een paar avonden per week in het donker de heuvels op ging en in het weekend lange runs op de route maakte. Ik heb onder alle omstandigheden getraind; regen, wind, dikke sneeuw en heerlijke winterzon. In december kende ik de regels en was ik klaar om het eens te proberen.

 

Het weer in het Lake District kan in de beste tijden onvoorspelbaar zijn, maar in december nog meer. Ik was van plan mijn ronde op de 19e te doen December, maar het weer had andere ideeën. Omdat er regen, sneeuw en stormachtige wind voorspeld waren, had ik geen andere keus dan de afspraak uit te stellen naar de 20e en opnieuw tot de 22e December, wat een echt weervenster bleek te zijn. Het was een koude, droge dag met slechts een lichte wind. Zoals je zou verwachten was de grond op sommige plaatsen nat en drassig, en er waren ook stukken ijs en sneeuw in de hoogte. Maar gezien het weer dat ervoor was gegaan en wat er direct daarna kwam, had ik geluk met de omstandigheden.

Na een paar pijnlijke dagen wachten tot het weer veranderde, was ik helemaal klaar om te gaan. Ik vertrok om middernacht met mijn been 1-steunlopers, Olli Dawson en Ali Weymouth, onder een sterrenhemel. De beklimming van Skiddaw voelde gemakkelijk aan in iets meer dan 62 minuten. We zetten de achterkant van Skiddaw af en Olli gebruikte zijn single-track-vaardigheid om de best mogelijke lijn door de moerassen te vinden. Ik denk dat ik maar één keer tot mijn middel ben gegaan, wat onder de omstandigheden als een goede uitkomst voelde!

Vervolgens waren we op Great Calva en doorkruisten nog diepere moerassen naar de oversteekplaats van de Caldew-rivier. Door de hevige recente regenval stond de Caldew op. We sprongen erin en waadden naar de overkant, met het snelstromende ijskoude water tot boven kniehoogte. Vervolgens was het de Mungrisedale Common op en de Blencathra-top op en de eerste echte uitdaging van de dag, een ijskoude afdaling van Halls Fell. Na een beetje uitglijden, glijden en dansen op het ijs, was ik opgelucht dat ik na iets meer dan 3 uur van de bergkam af was en in Threlkeld terechtkwam.

Ik ontmoette de ondersteuningsauto en vuurde 's ochtends vroeg een broodje koffie en spek af en pakte mijn steun voor been 2, Richard Keefe. Op de vlucht naar Dunmail was er niet echt ruimte voor uitglijders, aangezien Richard zijn auto om half zeven 's ochtends had gereserveerd voor een onderhoudsbeurt in Carlisle voordat hij een hele dag op zijn werk ging zitten. Dus gingen we op weg en reden naar Clough Head. We renden onder het meest ongelooflijke sterrenhemel en ik zag twee vallende sterren boven de top. Verzwaard door mijn uitrusting en voeding miste Richard ze allebei!

Etappe 2 is zeer bekend terrein en de run langs de Helvellyn-bergkam vloog gewoon voorbij. De rots was soms ijskoud en er lag een beetje sneeuw in de hoogte, maar over het algemeen was het gewoon een geweldige avond om over de heuvels te rennen. De clag kwam binnen toen we Nethermost en Dollywagon doorkruisten en de heen- en terugreis naar Fairfield voltooiden, maar het veroorzaakte geen problemen.

 

Bij Dunmail heb ik mijn schoenen en sokken gewisseld, nog een koffie gedronken en mijn been 3 en 4 steun opgehaald, Wilf Goodfellow en Beau Smith. Ongeveer vijf minuten na de beklimming van Steel Fell stelde Wilf een zeer redelijke vraag. Waarom een ​​Bob doen op de kortste dag van het jaar? Een goede vraag, waarop ik antwoordde dat we niets beters te doen hadden! Ik veronderstel dat dat gedeeltelijk waar was, maar ik denk dat de echte reden is dat ik het heerlijk vind om in de winter met mijn vrienden over de heuvels te rennen. We wonen lokaal en trainen het hele jaar door op de heuvels. Hardlopen in het donker en in winterse omstandigheden is voor ons normaal. Een winter-Bob voelde nooit als een belachelijk idee, maar gewoon als een mooie uitdaging!

Ik vond het gedeelte voor Sergeants Man psychologisch gezien het zwaarste van de dag. Mijn maag voelde zich niet bijzonder gelukkig, de benen waren een beetje vermoeid en de moerassen meedogenloos. Een cafeïnegel en de eerste zonnestralen van de dag waren genoeg om de geest op te vrolijken en mijn moraal werd hersteld toen we het beter begaanbare terrein opraapten. High Raise en de Langdales in.

Bow Fell is de eerste van de reuzen van etappe 3. De lijn van Rossett Pike is gemakkelijk te missen, maar de navigatie van Wilf en Beau was perfect. Nu we over ijzige rotsen liepen, werd het tempo vertraagd, maar we bleven de grote heuvels afvinken, waarbij we Esk Pike en Great End overstaken voordat we op weg gingen naar Ill Crag en Broad Crag in de rots. We bereikten de top van Scafell Pike en daalden af ​​naar Mickeldore en de onderkant van Broad Stand, waar Mark Duggan met een touw wachtte. De beklimming van Broad Stand was een beetje lastig, maar we hebben het gehaald, Scafell ingepakt en via het puin afgedaald naar Wasdale.

 

Terwijl ik ging zitten voor nog een kop koffie en een broodje, begon de dag te bijten. Beau, die de echte supportrunner was, verwisselde mijn sokken en haalde het puin van mijn sportschoenen leeg, terwijl Wilf zich inpakte voor etappe 4. Mijn voeding voor de dag bestond voornamelijk uit KMC NRG-gels, Ik schat dat ik er die dag meer dan 30 heb doorstaan. Deze werden bij de kruispunten aangevuld met jelly baby's, mueslirepen, rijstpudding, sandwiches, chips, brownie en flapjack. Ik dronk ook ongeveer 1 1 liter KMC ISO MIX-drank . Hoewel mijn benen de hele dag moe waren, had ik nooit een tekort aan energie. Ik ben het team van KMC voor het verstrekken van de brandstof dat bracht mij rond en mijn steunlopers voor het dragen van alles!

 

Etappe 4 begint met de lange, steile klim van Yewbarrow. Het is een moeilijk moment tijdens de ronde, je kunt de hoge bergen zien die je moet oversteken om bij Honister te komen en het gaat langzaam. Maar we bleven in beweging en bleven de toppen afvinken.

 

Ik denk dat dit het meest spectaculaire deel van de ronde is; heen en terug naar Steeple met een zeldzaam uitzicht op Ennerdale, een rotsachtige klim van Pillar en een klim naar Red Gully naar Kirk Fell. Terwijl hij bij zonsondergang op de top van Kirk Fell stond, doemden de imposante aanwezigheid van Gable en de naderende duisternis groot op. Eerlijk gezegd ziet Gable er erger uit dan hij is, en we hebben de top net met wat daglicht bereikt. Het enige dat overbleef was een grotendeels afdaling naar de ondersteuningsauto bij Honister. Wilf en Beau renden ruim 10 uur met mij mee en waren enorm; perfect met navigatie, waardoor ik van brandstof en een goed humeur houd! Hun laatste daad was om vooruit te rennen tijdens de laatste afdaling en de steun te laten weten dat ik niet zou stoppen!

 

Bij Honister kreeg ik gezelschap van mijn been 5-ondersteuning, Olli Dawson en Jo Rycroft. Het was ook goed om Richard Keefe te zien, die nu klaar was met zijn werk en zijn auto had opgehaald. De beklimming van Dalehead voelde goed. Ik was erg blij dat ik van de rots van benen 3 en 4 af was, Keswick was op ontroerende afstand en ik bevond me op de heuvels die ik het beste ken, de North Westerns. Olli en Jo hielden het tempo eerlijk toen we overstaken naar Hindscarth en de laatste top van Robinson. Er bleef alleen nog een afdaling naar de Moot Hall over.

De afdaling bij Robinson was niet mooi, maar ik kwam naar beneden! Op het met gras begroeide pad en de weg door de Newlands-vallei probeerde ik hem op te tillen, maar het beste wat ik kon was een snelle schuifelen. Ik kon zien dat ik heel dicht bij de 20 uur zou komen, dus ik was blij dat Jo en Olli de zaken bleven uitrekken.

Ik was in 19 uur 55 terug in de Moot Hall en werd begroet door een fatsoenlijke groep (sociaal afstandelijke) vrienden. Het was bijzonder om dit moment te kunnen delen met degenen die mij zowel op de dag als in de opbouw hadden gesteund.

Mijn overheersende emoties waren de opluchting dat ik kon gaan zitten en de opgetogenheid dat ik de ronde had voltooid en een geweldig dagje uit had gehad!

Mijn tijd was de 4e snelste winterronde aller tijden en de 2e snelste midwinterronde. Ik ben mijn ondersteunende lopers erg dankbaar, van wie de meesten een nachtrust en vakantiedagen hebben opgegeven om mij te helpen. Ook een grote dank aan mijn ondersteuning langs de weg, RedVenom-compressie die voor mijn hardloopkit zorgde, KMC die voor mijn voeding zorgde en iedereen die mij op de tracker volgde en aanmoedigende berichten stuurde.

Ik weet niet zeker wat de volgende stap zal zijn, maar wees gerust, ik ben nog niet klaar met de duursport of de grote Lakeland-rondes!

Terug naar blog