30 Wainwrights at 30

30 Wainwrights op 30-jarige leeftijd

30@30 30 Wainwrights op 30-jarige leeftijd

Hoe had je je voorgesteld je 30e verjaardag te vieren? In de kroeg?

Wat dacht je van het runnen van 30 Wainwrights in 17 uur...

Nou, dat is precies wat onze ongelooflijke ambassadeur Richard Anderson deed. Lees hieronder zijn verhaal van epische proporties:

Op zaterdag 14 december om 05.00 uur vertrokken ik en een groep vrienden voor een afdaling van 77 kilometer over 30 Wainwrights (bergen in het Lake District), waarbij we 6.000 meter moesten klimmen (dat is 2/3 van de hoogte van de Everest). 17 uur later voltooiden we met z'n drieën de run op onze laatste top, Latrigg. We renden 10 uur in het donker en werden geconfronteerd met sneeuw, hagel, ijskoude wind en ijs. Het was een episch dagje uit op de heuvels en we zagen de hele dag slechts 2 andere wandelaars. Op onze route doorkruisten we de hele North Western Fells, in misschien wel de meest uitdagende omstandigheden van 2019. Het is een sportieve en bergsportprestatie waar ik ongelooflijk trots op ben. Wat volgt is het verhaal van hoe en waarom we het deden...

Waarom? 

Mede om mijn 30e verjaardag te vieren ! De grote hardloper Jos Naylor voltooide op beroemde wijze 60 Wainwrights op 60-jarige leeftijd en 70 op 70-jarige leeftijd, dus ik dacht dat 30 op 30-jarige leeftijd ruim binnen mijn bereik zou moeten liggen!

Ik dacht ook dat het een goede manier zou zijn om mijn wintertraining af te wisselen. Mijn focus voor 2020 ligt vooral op Ironman en ik heb gemerkt dat lange dagen op de heuvels zeer effectief zijn bij het opbouwen van de mentale en fysieke veerkracht die je nodig hebt om ruim 230,6 kilometer van een Ironman af te leggen.

Dat gezegd hebbende, de belangrijkste reden was om geld in te zamelen en bewustzijn te creëren voor de reddingsactie in de bergen. In juli reed ik de Scafell Pike Marathon. Ik leidde de race tot 11 mijl en 2.500 voet voordat ik een beetje terugviel op de slotklim naar de top. Toen ik struikelde, begon ik de tijd terug te halen tijdens de afdaling. Ik sloeg mijn hoofd open tegen een steen en brak mijn voortand ernstig af. Het bloed begon uit mijn hoofd te stromen. Het was eng.

Gelukkig heb ik de perfecte plek gekozen om te vallen. Er was een ongelooflijke groep mensen die een wandeling maakten naar Styhead Tarn, minder dan 10 meter verderop. Ze snelden mij te hulp, gebruikten een jas om het bloeden te stelpen, hielden mijn hand vast, hielden me warm en hielden mijn moed erin.


De reddingsacties in Keswick Mountain waren al snel ter plaatse. 14 leden van het team gingen de heuvel op om mij te helpen. Ik kreeg een grondig onderzoek en kreeg een verband. Er was een aanbod van de brancard, maar ik voelde me oké, dus liep ik de berg af, omringd door leden van het team, die bij elke stap naar mij keken. Mijn vader bracht me naar de spoedeisende hulp om gehecht te worden en binnen twee weken kon ik weer rennen. Ik was werkelijk vernederd door het medeleven en de menselijkheid die de mensen op Scafell Pike toonden en enorm onder de indruk van de professionaliteit en snelheid van reactie van de reddingsactie in de bergen.

Voordat dit gebeurde, was ik op de hoogte van de Mountain Rescue, maar ik had nooit gedacht dat ik ze zou moeten gebruiken... Dat deed ik en ze hebben me uit een potentieel zeer gevaarlijke situatie gehaald. Ik weet nu dat de Mountain Rescue een vrijwilligersorganisatie is. Ze zijn volledig afhankelijk van donaties om de waardevolle dienst te verlenen die ze leveren aan ons allemaal die van de heuvels genieten.

 Fotocredit: Stephen Wilson - Fotografie van een groot dagje uit
Fotocredit: Stephen Wilson - Fotografie van een groot dagje uit

Tot nu toe heb ik meer dan £ 1.000 ingezameld voor Keswick en Duddon Valley Mountain Rescue. Als u wilt doneren, kunt u dat doen via deze links

Keswick

https://www.justgiving.com/fundraising/30wainwrightsat30

Duddon-vallei

https://uk.virginmoneygiving.com/fundraiser-display/showROFundraiserPage?pageId=1117205

Planning 30@30 

Ik kwam voor het eerst op het idee begin 2019, maar de planning begon pas in oktober 2019. Na maandenlang vaag over het concept te hebben gediscussieerd, gaf Michael 'Foz' Foster mij het duwtje dat ik nodig had door een WhatsApp-groep op te zetten. Vanaf dat moment escaleerde het snel…

Dus waarom heb ik voor de North Western Fells gekozen? Om eerlijk te zijn, het was een simpele keuze... mijn opa, die helaas in augustus van dit jaar overleed, bezat een vakantiehuis in Braithwaite dat letterlijk grenst aan Barrow en Outerside. Sinds ik kon staan, heb ik gewandeld en gerend in de North Western Fells. Er was eigenlijk maar één optie voor mijn 30@30! Nogal onhandig zijn er slechts 29 heuvels in het Noordwestelijke gebied, dus moesten we er een extra aan toevoegen: Lattrig!

 303 Wainwright Lakeland Fells Westelijk

Ik heb de route eigenlijk uitgezet tijdens een vlucht van 2 uur naar Malaga, op weg naar een 8-daags trainingskamp met mede-30@30-teamleden Liam Lloyd, Wilf Goodfellow en Beau Smith. Bij aankomst in Spanje deelde ik het heuglijke nieuws dat de route gepland was en dat ze allemaal uitgenodigd waren!

Mijn eerste schatting was dat de route 70 kilometer zou zijn met 6.000 meter klimmen. Het bleek eigenlijk 47 mijl te zijn met iets minder dan 19.000 voet stijging. Dat is 2/ 3e de hoogte van de Everest. Mijn benadering van de routeplanning was om de meest directe lijn te nemen, wat betekende dat er waarschijnlijk meer tijd buiten de voetpaden werd doorgebracht dan daarop, een paar goede klauteren en veel steile hellingen!

Opleiding 

Ik zou zeggen dat een belangrijk onderdeel van mijn voorbereiding op de grote dag de 8 dagen waren dat ik met Beau, Liam en Wilf in Malaga fietste. We reden elke dag en legden meer dan 500 mijl af. Toen ik terugkwam in Groot-Brittannië was het plan om wat lange runs op de heuvels te maken, maar dit lukte niet. Na mijn eerste lange duurloop na Malaga kreeg ik pijn in mijn voet waarvan ik vermoedde dat het een stressfractuur zou kunnen zijn. Gelukkig was dat niet het geval, maar het was pijnlijk genoeg om te voorkomen dat ik in november zou gaan rennen.

November werd besteed aan het maken van grote kilometers op de fiets en in het zwembad. In de eerste week van december heb ik een run van 5 uur rond de Coledale- en Newlands-gedeelten van de route gedaan en een run van 3 uur rond etappe 1. Er was geen reactie in mijn voet... dus het was allemaal systeem voor 30@30!

Het team

Dus wie zou gek genoeg zijn om midden in de winter een valloop van 47 mijl over 30 Wainwrights te proberen? Het antwoord is een aantal van de belangrijkste duursporters van het Noordwesten en misschien wel de belangrijkste triatleet van Wales. Het team was als volgt:

Richard Anderson - voormalig Brits en Europees duatlonkampioen in de leeftijdsgroep; 2 keer winnaar van Bala Middle Distance Triathlon; winnaar Helvellyn triatlon 2013; en 2e op de Lakesman ijzerafstandtriatlon 2018.

Liam Lloyd- voormalig Brits elitetriatlonkampioen; vertegenwoordigde Wales op de Commonwealth Games; en 4e op de Wereldkampioenschappen Duatlon Elite 2019.

Beau Smith- voormalig sprinttriatlonkampioen van de Britse universiteiten; Standaard afstand triatlon leeftijdsgroep (algemeen) Wereldkampioen 2018; en winnaar Helvellyn triatlon 2019.

Mark Duggan - voormalig winnaar van enkele van de zwaarste triatlons in Groot-Brittannië, waaronder Helvellyn in 2018, tweemaal de Buttermere Triathlon, Lochloman Man-triatlon en Wensleydale Triathlon.

Mark Benson- 'de snelste buschauffeur in Cumbria' ; meervoudig winnaar van de Bas senthwaite Triathlon; tweede en derde op de Lakesman Middle Distance Triathlon; en dit jaar (volgens de resultaten en de man zelf) de eindzege bij Ironman 70.3 Dublin.

Richard Keefe- winnaar Montane Dalemain 10k 2019; winnaar Ullswater sprintafstandtriatlon 2019; 5e Helvellyn triatlon 2019; en 10 e Celtman extreme Schotse triatlon 2019.

Wilf Goodfellow- 2e in leeftijdsgroep op de Alpe d'huez Triathlon 2019 en 2e op de Helvellyn Triathlon 2019.

Ellis Bland- lange afstandsloper met een 17 uur durende 47 Bob Graham Ronde op zijn naam.

Mary Hodgson - voormalig GB-elite jeugdtriatleet.

Keith Alger- marathonloper, viel loper en lid van Calder Valley Mountain Rescue.

Michael Foster - binnenkort marathonloper en ironman. 106 van de 214 Wainwrights voltooid.

De loop

We werden om 3.30 uur wakker door de wind en de hagel die tegen het raam van onze jeugdherbergkamer sloegen. Dit kwam niet echt als een verrassing, aangezien we de hele week de weersvoorspellingen in de gaten hadden gehouden en vanaf het begin voorbereid waren op volledige winterse omstandigheden. De eerste grote beslissing van de dag was welke uitrusting we moesten dragen en meenemen. Dit is wat ik heb afgesproken…

Kit

Op mijn bovenste helft droeg ik een technisch T-shirt als eerste laag, mijn RedVenom compressietop met lange mouwen, mijn RedVenom compressietop met korte mouwen, mijn RedVenom winterfietstop en mijn Inov8 waterdichte jas. Op mijn billen droeg ik zowel mijn RedVenom lange compressiekousen als korte compressiekousen en mijn waterdichte broek. Mijn kitkeuze was perfect voor de omstandigheden. De enige uitrustingswisseling die ik de hele dag heb doorgevoerd, was het verwisselen van mijn sokken en schoenen na het extreem drassige been 1, waarbij ik overstapte van Inov8 mudclaws naar Inov8 X-talon ultra 260 trailschoenen. Ik word nu bijna 10 jaar ondersteund door Tony Weed bij RedVeenom en moet zeggen dat de kit absoluut eersteklas is. Ik heb hem gedragen tijdens bloedhete races in Spanje en onder ijskoude omstandigheden op de heuvels in het Lake District, en hij heeft me nooit in de steek gelaten.

Als je over de heuvels rent, is de nooduitrusting die je op je rug draagt ​​misschien wel belangrijker dan wat je daadwerkelijk draagt. Ik heb het volgende meegenomen

 • Reserve basislaag en reserve legging
 • Reservehoed, handschoenen en buff
 • Reserve eten
 • Kaart, kompas en fluitje
 • Reservehoofdlamp en hoofdlampbatterijen
 • Bothy (groepsopvang)
 • Survival tas
 • 1,5L water
 • Sneeuw pieken
 • Basis EHBO-doos
 • Korte golf radio
 • GPS tracker
 • Ski bril

Voeding

Nadat we hadden besloten wat we moesten dragen, was de volgende grote beslissing wat we gingen eten? Het korte antwoord was best veel! We waren 17 uur aan het rennen in ijskoude omstandigheden. Ik weet niet hoeveel calorieën we hebben verbrand, maar ik vermoed dat het tot ver in de 10.000 was. We begonnen de dag met pap en bananen in de jeugdherberg, geen enorm ontbijt maar genoeg om op gang te komen!

Ik heb het geluk dat ik wordt ondersteund door Kendal Mint Co. (ook wel bekend als KMC), een nieuw, jong, dynamisch bedrijf uit Cumbria, dat paradoxaal genoeg een product produceert dat meer dan 100 jaar oud is, het iconische KENDAAL MUNTCAKE . KMC produceert ook topkwaliteit, geïnformeerde sportgeaccrediteerde energie gels , hydratatie En herstel mengsels.

Mijn aanpak om 30@30 te tanken was door het sportvoedingsassortiment van KMC te gebruiken terwijl ik aan het hardlopen was en regelmatig voedsel te eten op de 3 kruispunten. Elk uur dat ik consumeerde 2 tot 3 KMC energiegels (smaken chocolade, munt en citrus) en gedurende de dag zou ik zeggen dat ik dat tenminste had gedaan  5 muntcakejes (normaal en met chocolade omhuld) . Bij elk kruispunt zou ik een Fles van 750 ml van KMC Citrus & Mint Isotone energiedrank . Elke keer dat ik voelde dat mijn humeur of energieniveau daalde, nam ik een Citrus & Mint Cafeïne Energiegel , die de zaken vrij snel leek te verbeteren. De KMC-bereik werkte perfect voor mij en zorgde ervoor dat ik een dag van 17 uur kon doorstaan. Het smaakt heerlijk en ik heb geen bijwerkingen op de maag ervaren. Ik heb grote plannen voor 2020, waaronder het racen met Ironman en het doen van een Bob Graham Round, die beide zullen worden aangedreven door de KMC-bereik.

 KMC WELKOMSPAKKET

Ik heb vijf verschillende kruispunten of steunpunten ingebouwd in de 30@30-route. Dit hebben wij gegeten…

Whinlatter 8 uur (3 uur in)- sandwiches met spek, pap en koffie.

Crummock-water (5 uur en 30 inch)- sandwiches met spek, brownie en koffie.

Newlands Hause (11 uur in)- warme soep, sandwiches met ham en kaas, brownie en thee.

Castle Crag (13 uur in)- brownie, flapjack en koffie

Catbells Bottom (15 uur 45 in)- brownie en koffie

Been 1

Start: 05.00 uur Sale Fell Gate

Finish- 8.00 uur Whinlatter bezoekerscentrum

Wainwrights

27. Uitverkoop viel

26. Ling viel

25. Grijsstenen

21. Bezem viel

18. Heer Zetel

22. Barf

20. Whinlatter

Omstandigheden - donker maar droog, erg nat onder de voeten

Elf van ons vertrokken om 5 uur 's ochtends vanaf de Sale Fell-poort. Etappe 1 verliep zonder incidenten. Ik was een beetje nerveus over het navigeren in het donker, maar het is gelukt. Speciale vermelding voor Bense, die zijn lokale kennis gebruikte om ons in het donker door het doolhof van Whinlatter Forest te leiden. De zon kwam op toen we op de Whinlatter-top waren en onthulde met sneeuw bedekte toppen van meer dan 650 meter en een toenemende storm op Grisedale Pike... We kwamen bijna precies op tijd aan bij het Whinlatter-bezoekerscentrum. Op dit punt verlieten Foz en Ellis de groep. Ellis kampte met scheenbeenspalken en Foz vertrok om leiding te geven aan onze geweldige ondersteuningsploeg. Het was geweldig dat ze mee konden op etappe 1!

Been 2

Start - 8.20 uur Whinlatter bezoekerscentrum

Fins - 10.40 uur Crummock Water

Wainwrights

3. Grisedale snoek

6. Hopegill-hoofd

10. Witte kant

Omstandigheden - stormachtige wind, hagel, sneeuw en ijs boven 650 meter, sneeuwpieken vereist.

Vol goede moed vertrokken we vanuit Whinlatter, vergezeld door Wilf en Keith. Onze eerste echte rechte lijn van de dag was van de parkeerplaats van Revelin Moss naar de Grisedale Pike Ridge. Na een steile klim bereikten we de bergkam en werden begroet door ijskoude stormachtige wind. Ongeveer 200 meter van de top begon het te hagelen. We hadden geen andere keuze dan met ons gezicht naar beneden op de bergkam te gaan liggen en te wachten tot de storm naar de pas zou komen. Zelfs met twee panty's aan voelde de hagel als naalden die in mijn benen prikten. Na ongeveer 5 minuten was de storm gaan liggen en konden we opstaan ​​en onze skibril en waterdichte broek opzetten.

 

Op dit punt heb ik serieus overwogen of het veilig was om door te gaan. Omdat we zo dicht bij de top waren, berekende ik dat de beste handelwijze zou zijn om over de top verder te gaan en zoals gepland af te dalen naar het Crummock-water en dan opnieuw te beoordelen. Het ijs maakte het een langzame en technische afdaling over Hopegill Head en Whiteside. Degenen die dat konden, deden sneeuwaren aan. We bereikten Crummock iets later dan gepland, klaar voor een kopje koffie en waren het er over eens dat we iets tamelijk episch hadden meegemaakt op Grisedale Pike. Mary verliet ons op dit punt, na iets minder dan 32 kilometer en ruim 5 uur te hebben gelopen in enkele van de slechtste omstandigheden van 2019. Een geweldige run op zich. Ze bleef de rest van de dag een belangrijke speler in het ondersteuningsteam.

Been 3

Start - Crummock Water 11.00 uur

Finish- Newlands Hause 16.00 uur

Wainwrights

28. Rannerdale Knotts

12. Witloze snoek

4. Wandope

1. Grasmoor

2. Palingrots

5. Varen

11. Littekenrotsen

16. Buitenkant

23. Kruiwagen

14. Oorzaak Snoek

17. Ard Craggs

19. Knott Rigg

Omstandigheden - stormachtige wind, hagel, sneeuw en ijs boven 650 meter, sneeuwpieken vereist.

Dit zou altijd het been zijn dat de dag zou maken of breken... en dat bleek ook. De beklimming van Rannerdale Knotts was onze tweede echte 'rechte lijn' van de dag en we werden beloond met een van de mooiste uitzichten in het Lake District.

 312 Etappe 2 30@30 Rannerdale Knotts

Van daaruit begonnen we aan de lange klim naar Grassmoor over Whiteless Pike en Wandope (misschien wel de meest teleurstellende Wainwright op de route). De wind begon op dit punt echt aan te wakkeren, in die mate dat Richard K en Keith van hun stuk werden gebracht. Na lang ploeteren bereikten we Coledale Hause, waar Keith zich van de groep afscheidde om zich weer bij het ondersteuningsteam op het evenementenhoofdkwartier in Braithwaite te voegen.

De rest van ons draaide naar het noorden om Grassmoor te beklimmen in de ergste tegenwind die ik ooit heb meegemaakt. De top van Grassmoor was ons hoogtepunt van de dag, maar met stuifsneeuw en een gevoelstemperatuur ver onder het vriespunt was het niet de dag om rond te hangen in de schuilplaats. We dubbelden terug en gingen op weg naar Eel Cragg, nu met de wind in de rug. Op de klim naar Eel Cragg blies de bovengenoemde wind de hoed van Richard K af. Jong, enthousiast en fris begon Wilf aan een indrukwekkende achtervolging van 200 meter bergop. Helaas werd de hoed nooit teruggevonden, maar hij hield de groep bezig!

We hebben Eel Cragg over Sail afgezet, naar de top van de Sail Pass en het meest ondraaglijke punt van onze route. Vier van onze volgende zes toppen lagen binnen een tijdsbestek van 15 minuten, maar we zouden ze pas over minstens een uur bezoeken. We daalden van de pas om Outerside en Barrow te beklimmen, waar we afscheid namen van een nog fris ogende Wilf, die ons verliet om ervoor te zorgen dat hij 'goede benen' had voor een cyclocross-race de volgende dag. Wilf heeft op het zwaarste deel van de route een geweldige bijdrage geleverd door een aantal geweldige foto's te maken, ons van brandstof te voorzien met flapjack en zijn best te doen om door de wind gestolen uitrusting terug te halen.

 314 Etappe 4 30@30 Zeilpas

We daalden af ​​van Barrow om Sail Pass over te steken en te beginnen aan de meest imposante rechte lijn van de dag… het gezicht van Causey Pike. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de klim zijn tol eiste van ons allemaal en dat we op een welverdiende plek op de top gingen zitten, geteisterd door de onstuitbare wind. Door de omstandigheden liepen we nu ruim achter op schema, dus de rest was van korte duur en al snel staken we de bergkam over naar Scar Craggs naar de top van de pas. Vervolgens daalden we 150 meter voordat we naar Ard Craggs klommen en doorkruisten naar Knott Rigg. We waren nu met een groep van zes, maar het was duidelijk dat Richard K, Bense en Liam het einde van hun dag naderden. We hadden een groepsgesprek en spraken af ​​dat we uit elkaar zouden gaan.

Vóór 30@30 was Liam's langste run ooit 1 uur en 45 minuten onderweg geweest. Hij had nog nooit van een Wainwright gehoord en wist niet wat een val was. Met het oog hierop is het een behoorlijk ongelooflijke prestatie om 30 mijl over 22 toppen te lopen gedurende 11 uur in de slechtste omstandigheden die Lakeland kan opbrengen. Natuurlijk had ik niets minder verwacht van de beste atleet van Wales!

Op dezelfde manier had Bense, ondanks dat hij lokaal woonde, vóór zijn 30e op zijn dertigste heel weinig aan hardlopen gedaan en had hij pas in november van dit jaar een paar hardloopschoenen. De week vóór 30@30 moest Bense een fietstocht onderbreken vanwege borderline-onderkoeling. Nogmaals, om zoveel te voltooien als hij onder die omstandigheden deed, was er een speciale prestatie waarvan de man zelf heeft bevestigd dat deze niet zal worden herhaald... verwacht niet dat je hem binnenkort weer op de heuvels zult zien!

Richard K is geen onbekende in de heuvels en langeafstandsraces. Hij ging de 30@30 binnen en voelde zich een beetje onder het weer, en als kleinste lid van de groep had hij het meest te kampen met de harde wind. Na 30 mijl nam hij de onbaatzuchtige beslissing om te stoppen en de route nog een dag te voltooien... wat hij deed op de 19e December, 2 dagen na het hardlopen van de 20 mijl lange Ullswater Way! Ongelooflijke dingen!

Been 4

Start - Newlands Hause 16.20 uur

Finish - Castle Crag 19.00 uur

Wainwrights

8. Robinson

9. Hindscharth

7. Dalehead

29. Kasteelrots

Voorwaarden- donker, stormachtige wind, hagel, sneeuw en ijs boven 650 meter, sneeuwpieken vereist.

En dan waren er nog drie… ikzelf, Beau Smith en Mark Duggan. 3 winnaars uit het verleden van de Helvellyn-triatlon, samengebracht door een gedeeld doel! We ontmoetten het ondersteuningsteam van Newlands Hause onder erbarmelijke omstandigheden. Het werd donker, er waaide een storm en het begon te sneeuwen. Zowat iedereen probeerde ons ervan te overtuigen dat het tijd was om te stoppen! Maar we hadden er niets van, de omstandigheden waren niet slechter dan we al hadden meegemaakt, ik kende de route en we hadden allemaal honger naar nog eens 8 Wainwrights en 20 mijl op de heuvels. Dus tankten we bij en liepen rechtdoor langs de zijkant van de Moss Force-waterval naar Robinson. Het werd al snel donker, maar door de liggende sneeuw waren hoofdlampen niet echt nodig. De tijd vloog voorbij en voordat we het wisten stonden we bovenop Robinson en reden we rechtdoor naar Hindscarth en Dalehead. De wind was meedogenloos en het ijs maakte de rotsachtige delen verraderlijk... maar we vervolgden onze vrolijke weg om ons ondersteuningsteam te ontmoeten bij Castle Crag!

Been 5

Start - Castle Crag 19.15 uur

Finish- Catbells bodem 20.40 uur

Wainwrights

13. Hoge spion

15. Maagd Moor

24. Catbells

Voorwaarden- donkere kou, sneeuw en ijs boven 650 meter, helder.

We ontmoetten onze groeiende ondersteuningsploeg onderaan Castle Crag om snel bij te tanken. We liepen nu enorm achter op schema en de kans dat we in Keswick zouden zijn voor onze restaurantboeking van 8,45 was nu verdwenen. Het is eerlijk om te zeggen dat we een beetje moe begonnen te worden, maar het was absoluut onmogelijk dat we het niet zouden afmaken. Schandelijk genoeg gebeurde onze eerste en enige navigatiefout op Castle Crag, de kleinste Wainwright van de dag. Uiteindelijk klommen we over ongeveer zes muren voordat we uiteindelijk het leistenen pad bereikten naar het oorlogsmonument op de top.

De volgende was High Spy. We keerden terug naar de strategie die ons de hele dag goed had gediend… rechtstreeks naar de top. Het was een lange klim over rotsblokken, heide en vele andere natuurlijke obstakels, maar we hebben het gehaald dankzij een zorgvuldige navigatie van Mark. Bovenop High Spy konden we nog net de met sneeuw bedekte silhouetten onderscheiden van de North Western Fells die we de afgelopen 15 uur hadden doorkruist. Er was een echt gevoel dat het harde werk gedaan was!

In werkelijkheid was dit een beetje misplaatst, aangezien de bergkam van High Spy naar Catbells, over Maiden Moor, veel langer is dan we ons herinnerden en een aantal golvingen bevatte. Nadat we bijzonder teleurgesteld waren door Maiden Moor, beklommen we Catbells en stopten om elkaar de hand te schudden... we hadden de North Western Fells voltooid!

Been 6

Start- Catbells Bottom 21.00 uur

Finish- Latrigg-top 22.30 uur

Wainwrights

Lattrig

Omstandigheden: donker, sneeuw.

We ontmoetten ons ondersteuningsteam voor de laatste keer onderaan Cat Bells. We aten nog een paar brownies, deden onze waterdichte broek en skibril uit en gingen op weg naar Keswick en onze laatste top. Dit was ons eerste stukje hardlopen op de weg en ondanks dat we meer dan 40 mijl in de benen hadden, slaagden we erin om mee te gaan in wat voelde als een behoorlijk tempo. We hadden nu een volgauto, bestuurd door Hannah met 'DJ Foz' op de passagiersstoel die James Blunts 'Your Beautiful', 'Eye of the Tiger' en het volkslied uitschreeuwde. Alsof het nog niet dramatisch genoeg was, begon het behoorlijk te sneeuwen toen we Keswick binnenreden.

We begonnen onze laatste klim naar Lattrig om 22.00 uur, 17 uur nadat we begonnen waren met rennen. Zoals het hoort, kozen we in plaats van het toeristische pad te volgen voor een directe route recht omhoog. Uiteindelijk werden we begroet door twee hoofdlampen… Hannah en Foz… die ons vergezelden voor de laatste 60 meter naar de top. We eindigden op 30@30, iets meer dan 17 uur en 30 minuten nadat we begonnen waren! Hoe hebben wij het gevierd? We hebben Wainwright nummer 31 verpletterd... een Wainwright Golden Beer!

Het was een geweldige dag, waarvan ik zeker weet dat alle betrokkenen deze nooit zullen vergeten. Het werd mogelijk gemaakt door ons ongelooflijke ondersteuningsteam onder leiding van mijn moeder en vader (David en Tricia) en Hannah en Foz. Er waren ook grote bijdragen van Nikki, Samantha, Tommy en Jack. Ze stonden klaar bij kruispunten en zorgden ervoor dat we gevoed, gedrenkt en warm gehouden werden en dat we alles hadden wat we nodig hadden. Ik ben ze allemaal zo dankbaar!

Wat nu? 

Persoonlijk wil ik een Ironman van minder dan 9 uur behalen, opnieuw een triatlon op eliteniveau racen en natuurlijk een Bob Graham Ronde doen! Hoe en wanneer moet nog worden bepaald, maar dat weet ik wel…. omringd door de geweldige groep mensen waaruit team 30@30 bestaat, alles is mogelijk!

Wees voorzichtig mensen en tot snel op de heuvels.


Rijk

Instagram:

30wainwrightsat30

Richardanderson1989

Terug naar blog