Running with Type 1 Diabetes - 5 Years Later - Kendal Mint Co®

Hardlopen met diabetes type 1 - 5 jaar later

Blog-post-hardlopen met type-1-diabetes

Trainen voor je volgende marathon kan al zwaar genoeg zijn, maar voor sommigen kan de uitdaging veel groter zijn. Team KMC-ambassadeur Kirsten vertelt ons over haar vijf jaar durende traject met diabetes type 1, wat het is en hoe zij ermee omgaat.

Vandaag 5 jaar geleden, 28e April 2017, mijn leven veranderde echt voor altijd. Ik kende mijn diagnose voordat mijn huisarts de woorden uitsprak, ik leefde met typische symptomen 1 maanden lang, maar het duurde zo lang voordat ik mijn diagnose kreeg. Mijn huisarts belde mij op het werk en vroeg mij met spoed langs te komen. Hij vertelde mij dat ik diabetes type 1 had.

Op dat moment wist ik heel weinig over diabetes, behalve wat ik had geleerd in de biologie van het eindexamen en wat ik op het nieuws had gehoord (meestal krantenkoppen met de bedoeling mensen bang te maken voor de nieuwste rage diëten). Ik had je toen niet het verschil kunnen vertellen tussen type 1- en type 2-diabetes, of dat er meer dan twee soorten diabetes zijn (MODY, neonatale diabetes, type 3C, LADA, zwangerschapsdiabetes om er maar een paar te noemen).

Wat is diabetes type 1 en hoe heb je het ontwikkeld?

Ik heb diabetes type 1, een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem de bètacellen in de alvleesklier aanvalt, waardoor deze niet langer in staat is insuline te produceren. De exacte oorzaak is onbekend, maar wordt hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door een virus dat ik had in de maanden voordat ik symptomen kreeg en uiteindelijk mijn diagnose kreeg. Het wordt niet veroorzaakt door voeding, gewicht of suikerinname.

Insuline en controle van de bloedsuikerspiegel

Insuline is nodig om te overleven. Als u een volledig werkende alvleesklier heeft (dat wil zeggen, u heeft geen vorm van diabetes), dan zal uw alvleesklier insuline afscheiden om de bloedsuikerspiegel op peil te houden. Vrijwel alles onder de zon kan invloed hebben op de bloedsuikerspiegel, niet alleen het voedsel dat we eten (stress, temperatuur, lichaamsbeweging, menstruatiecyclus, slaap, hydratatie, tijdstip van de dag, cafeïne om er maar een paar te noemen).

Als we eten, verteren we voedsel en dit zorgt ervoor dat onze bloedsuikerspiegel stijgt. Er wordt insuline uitgescheiden om in wezen de overtollige glucose in onze bloedbaan op te ruimen, waardoor de bloedsuikerspiegel binnen bereik blijft en complicaties op de lange termijn worden vermeden die gepaard gaan met te hoge niveaus. hoog of laag. Omdat mijn lichaam geen insuline meer aanmaakt, moet ik het zelf toedienen door middel van meerdere dagelijkse injecties of een insulinepomp die mij continu druppelsgewijs insuline geeft, 24 uur per dag, 7 dagen per week, en mij vervolgens ook de mogelijkheid geeft om de insulinebehoefte te doseren wanneer ik eet / zoals nodig.

Dus er is het wetenschappelijke (ish) deel. Waar blijft mij vandaag...?

Hardlopen en sporten met diabetes type 1

Ik heb mijn IG-pagina gemaakt: @ running.like.a.type1 in 2020 nadat ik mijn plaats had gekregen om de London Marathon for Diabetes UK te lopen. Ik wilde mijn hardloopreis en leven met T1D documenteren en laten zien dat als ik het kan, jij het ook kunt. Van daaruit kwam ik "Coopah Running" tegen, een online hardloopcoach en een geweldige community waar ik trots op ben dat ik er deel van uitmaak, en van daaruit vond ik Kendal Mint Co en hun producten.

Het ding over hardlopen/trainen met T1D is dat het niets te vergelijken is met hardlopen zonder. Oké, ja, je zet de ene voet voor de andere, maar je moet zelf je bloedsuikers beheersen, waarbij je in wezen handmatig teruggaat op een orgaan dat in de loop van miljoenen jaren is geëvolueerd. Eerlijk gezegd is het een fulltimebaan op zich, maar zonder betaalde vakantie!

Als ik te veel brandstof inneem, zullen mijn bloedsuikers stijgen, wat hypoglykemie veroorzaakt, wat zeer snel kan leiden tot diabetische ketoacidose (DKA), wat fataal kan zijn als het niet dringend wordt behandeld. Aan de andere kant, als u niet genoeg brandstof binnenkrijgt, kunnen uw bloedsuikerspiegels te laag worden, wat resulteert in hypoglykemie, wat kan leiden tot bewusteloosheid of de dood als het niet wordt behandeld. Wat dit voor mij als T1D-loper betekent, is dat voorbereiding en mijn brandstofstrategie cruciaal zijn, en dat het me veel tijd heeft gekost om erachter te komen wat werkt.

Wat voor mij werkte

Het keerpunt in mijn brandstofverbruik en prestaties kwam toen ik KMC-producten uitprobeerde. Voorheen gebruikte ik een mengsel van geleibaby's en mueslirepen als brandstof voor mijn lange hardloopsessies – een recept voor maag-darmproblemen, misselijkheid en vermoeidheid na een lange duurloop. Om de bloedsuikerspiegel binnen het bereik te houden, moet ik met regelmatige tussenpozen kleine hoeveelheden glucose innemen (veel vaker dan degenen zonder T1D).

Sinds ik de " KMC NRG BAR Chocolate Coated Mint Cake Recharged " heb uitgeprobeerd, is mijn diabetesmanagement tijdens het hardlopen aanzienlijk verbeterd, zijn mijn prestaties verbeterd en heb ik geen last meer van de bovenstaande symptomen.

KMC is licht verteerbaar, wat betekent dat ik nu vrij ben van GI-problemen, de muntsmaak is ook zo verfrissend en de repen bevatten elektrolyten , iets wat ik me eerst niet realiseerde, maar dat is een game changer geweest, wat betekent dat ik geen lange runs meer afmaak zich de rest van de dag misselijk en hoofdpijn voelen en een veeg gevoel hebben (duidelijk door slechte brandstof- en hydratatie-/elektrolyteninname). Ik combineer de KMC Recharge-repen met KMC-gels en de Natural NRG-repen om me een gestructureerde tankstrategie te geven waardoor ik me op kilometer 18 net zo goed voel als op kilometer 3 (zo ongeveer tenminste).

Mijn Run Fueling-strategie voor type 1-diabetici

Eén KMC NRG BAR: met chocolade bedekte Kendal Mint Cake – vanaf mijl 3 heb ik 1/ 10e bar per mijl

Een Natural NRG Superfood Bar – ¼ reep elke 10 km

Of één KMC Energy Gel – elke 10 km

Ik heb ook extra KMC- energiegels en oplaadrepen in mijn hydratatievest voor het geval mijn bloedsuikers te laag beginnen te worden. Deze strategie werkt nu al meer dan een jaar voor mij en ik ben niet van plan deze te veranderen terwijl ik in oktober begin met trainen voor Londen 2022 (als het niet kapot is, repareer het dan niet, toch?).

Dus vijf jaar later ben ik een heel ander persoon. Ik ben veel sterker, veel veerkrachtiger en veel gedrevener dan ik was. Er gaat niets boven iemand die tegen je zegt: "Je kunt geen marathon lopen omdat je T1D hebt", wat je ertoe aanzet precies dat te doen! Ik heb geen hekel aan mijn diagnose, ik vier het. Zonder dit zou ik niet de persoon zijn die ik nu ben en zou ik sommige van de dingen die ik heb niet hebben bereikt. Ik zou me niet hebben aangemeld om mijn eerste London Marathon voor Diabetes UK te lopen, laat staan ​​mijn derde, ik zou me niet hebben aangesloten bij de online hardloopgemeenschap en deel zijn gaan uitmaken van Team Coopah en Team KMC, ik zou mezelf niet hebben gevonden hardloopcoach en heb daardoor de vooruitgang geboekt die ik het afgelopen jaar heb geboekt en ik zou niet kunnen zeggen: "Ik ben er trots op de wereld te laten zien wat ik kan doen met diabetes type 1"!

- Kirsten

Als u een van de volgende symptomen ervaart, ga dan naar uw huisarts:

- Erg dorstig voelen

- Vaker plassen

- Zich erg moe voelen

- Gewichtsverlies en verlies van spiermassa

- Lijster

- Snijwonden of wonden die langzaam genezen

- Wazig zien

Deze blog is geheel vanuit haar eigen persoonlijke ervaring geschreven en geredigeerd door Kirsten Gooderham.

Terug naar blog

Hardlopen met diabetes type 1 - 5 jaar later

FAQ's